Hamarosan, a Könyvhétre, napvilágot lát regényed a Főnix Könyvműhely gondozásában. Mesélj, kérlek néhány mondatot arról, hogy miről fog szólni, milyen zsánerben írtad és kiknek ajánlod a kötetet elsősorban.

A könyv egy fiatal, de kimagasló képességű tolvajról szól. A történet elején a főszereplő akaratlanul belekeveredik egy olyan hatalmi játszmába, amely nem csak a saját, hanem szerettei sorsára is kihat.

Lépésről lépésre kell visszafejtenie a szálakat, hogy kiutat találjon abból a helyzetből, amelybe a hozzá legközelebb álló személyt sodorta.

13271801_1022782774476526_2011598070_o

A sztori során számtalanszor lenne lehetősége meghátrálni, de Jamie karaktere ebből a szempontból különleges. Már-már túlságosan naiv és végtelenül makacs. Körömszakadtáig ragaszkodik azokhoz a legtisztább, klasszikus értelemben vett emberi értékekhez, amelyekről tudomást sem vesz a 22. század erő- és érdekvezérelt társadalma. A könyv egyik alaptézise az, hogy a főhős soha nem teszi fel azt a kérdést, mi lenne, ha belenyugodna a megváltoztathatatlanba, mi lenne, ha feladná a látszólag kilátástalan szélmalomharcot.

Már az első pillanatban Dávid és Góliát harca ez, de az ifjú tolvaj mindig elő tud rántani egy parittyát a tarsolyából, hogy kiegyenlítse az erőviszonyokat.

Az elsődleges mondanivalón túl azonban, ez egy vérbeli sci-fi kalandregény, ahol az olvasó bejárhatja a 22. század végének képtelen, gyakran mégis ismerős világát. Újabb és újabb kalandokon át követheti a főhőst, akiben talán mindannyian megtalálhatjuk azokat az emberi tulajdonságokat, amelyek gyakran minket is előbbre visznek.

A könyv zsánerét divatos kifejezéssel hard-sci-fi-ként jellemezhetnénk: olyan modern tudományos-fantasztikus regény, amelynek stílusjegyei korábban Asimovnál, később pedig William Gibsonnál és Ian. M. Banks-nél váltak a kánon részeivé. Megpróbáltam ötvözni a kalandregények sodró dinamikáját a kortárs irodalom szókimondó és néhol szemtelen kifejezésmódjával.

Mindenkinek ajánlom, akinek van affinitása elolvasni és néhol értelmezni egy olyan történetet, ami nem csupán azt a célt szolgálja, hogy kielégítse a mindannyiunkban jelenlévő vágyat egy könnyen abszolválható, gyors, hollywoodi értelemben vett katarzis élményre.

Ki Mészáros András? Mivel foglalkozol, ha éppen nem írsz? Ha erre nem szeretnél válaszolni, akkor meséld el inkább, mi inspirált a betűvetésre?

Szabadúszó informatikus vagyok, aki a játékfejlesztésbe is igyekszik beleásni magát. Emellett zenéléssel is foglalkozom, de sajnos mostanában sokkal kevesebb időm jut erre, mint szeretném. Budapesten születtem és élek azóta is.

Mivel nagyon érdekel a világ, ami körülvesz, mindennek utána nézek, amiről hallok, és minden kezembe kerülő könyvet elolvasok, a klasszikusoktól a szakirodalomig. Ez a sok információ, kiegészülve egy ötlettel, időnként összeáll egy-egy történetté. És mivel szinte sosem foglalkozom azzal, ami elmúlt, a jövőbe tekintek, ezért inkább a sci-fi az, ami igazán közel áll hozzám. Úgy érzem, van mondanivalóm, és talán ez az, ami miatt ­- minden józan ész ellenére – írni is leülök.

tolva jamie Tolvaj Jamie előrendelés a képre kattintva 30% kedvezménnyel!

Hol találhatnak meg az olvasóid?

Van egy facebook oldalam >>>

Ezen kívül kinn leszek június 11-12-én szombaton és vasárnap is a könyvhéten, és dedikálom a Tolvaj Jamie-t valamint az Ajtók és átjárók antológiában megjelenő novellámat.

Hertelendy Anna

Tolvaj Jamie – Interjú Mészáros Andrással
Cimke: