Kövess minket az ASTRA. Fantasztikus irodalom Facebook csoportban!


Cameron Johnston skót fantasy és horror-regény író, kardvívó mester, gémer és történelembolond. Legismertebb műve A zsarnokság kora sorozat, amelynek két regényét, Az áruló istent és A Megtörtek Istenét 2018-ban magyarul a Főnix Könyvműhely adta ki az Astra sorozatban. Ezek mellett számos rövidebb horrorba hajló története jelent meg a legkülönbözőbb magazinokban és antológiákban. Johnston szabadidejében a kardforgatás mesterségét gyakorolja, örömmel járja be a skót tájat történelmi emlékhelyek után, és ilyenkor szívesen alszik a csillagos ég alatt, a ropogó tábortűz mellett.

Cameron Johnstonnal a Főnix Astra sorozat szerzőjeként beszélgettünk.

– Honnan merítettél inspirációt A zsarnokság kora sorozathoz? Úgy általában miből merítesz ihletet?

CJ.: Nagyon sok helyről lehet ihletet meríteni. A sorozathoz az ihletet részben a skóciai gyerekkorom adta. A szüleim rendszeresen elvittek kirándulni, és ezek során kastélyokat és ókori emlékeket fedeztünk fel. Mostanában is rendszeresen meglátogatok ilyen helyeket, bár a COVID járvány miatt az ilyen utakat most félre kellett raknom. Olvasok és nézek fantasy-t, sőt játszom is, és ez együtt a mitológia és folklór iránti szenvedélyemmel segít, hogy mindig valami újdonsággal tudjak előrukkolni.

Az áruló isten ötlete onnan származik, hogy elképzeltem egy cinikus, noir detektívet, akire rájár a rúd egy fantasy környezetben. Végül ez fejlődött tovább a regénnyé. 


Cameron Johnston könyvei most akciósan vásárolhatóak meg a kiadó webáruházában.

– Az írás mellett kardforgatással foglalkozol a szabad idődben, hogyan kell ezt elképzelni?

CJ.: Most már évek óta gyakorlom a Középkori Európai Harcművészeteket (HEMA), ezen belül lényegében vívástechnikákat tanulunk, amelyeket kardmesterek írtak le évszázadokkal ezelőtt. Ennek része az is, hogy rekonstruáljuk a mozdulatokat, próbáljuk gyakorlatban megvalósítani a fametszeteken látottakat. Manapság már nagyon sok videót találni online is.

A gyakorlófegyverem egy acél federschwert (tompa hosszúkard), amelyet a magyar fegyverkovács, Regenyei Péter kovácsolt. A vívás mellett leckéket veszek kovácsmesterségből is, szóval talán egy nap el fogom készíteni a saját kardomat.

– Hogyan befolyásolta a COVID az írói munkádat? 

CJ.: Ez nehéz időszak volt a legtöbbünknek, és ahogy sok más író, az én kreativitásom is megszenvedte. Most épp otthonról végzem a mindennapi munkám (és szerencsés vagyok, mert nekem még van!), és a nap végére egyszerűen nem vont a lehetőség, hogy ugyanaz előtt a gép előtt üljek még pár órát. Észrevettem azt is, hogy mostanában hajlamos vagyok kerülni a komorabb filmeket vagy olvasmányokat, és a könnyedebb vígjátékokat preferálom. Amikor ennyi szörnyűség történik a világban, gondolom, erre számítani lehetett, mert az ember próbál valami egyensúlyt találni az életében. Egyébként úgy vélem, több humor kerül így az írásaimba is.

– Min dolgozol most?

CJ.: A napokban fejezem be a szerkesztését a The Maleficent Seven (A gonosz hetek) című önálló regényemnek. Ez szintén egy dark fantasy, tele akcióval és fekete humorral, éppen mint Az áruló isten és A Megtörtek Istene. A regény középpontjában egy város áll, amelyet vérszomjas fanatikusok serege fenyeget, és az utolsó reményük a túlélésre hét legendás, de megbízhatatlan fantasy gonosztevő kezében van.

– Melyik könyv volt rád mostanában a legnagyobb hatással?

CJ.: Peter McLean Priest of Bones című regénye. Ez egy gyors ritmusú könyv, nagyszerű, mégis gyarló szereplőkkel és kellően sötét történettel. Különösen szeretem, ha egy regény, bár a sorozat első része, önállóan is megáll, és kielégítő a befejezése. Összességében szeretem a hatalmas, burjánzó, kalandos fantasyt, de néha felüdülés olyasmit olvasni, ami kisebb léptékű, mondjuk, egyetlen város utcáin játszódik.

Tom Piety üzletember és részmunkaidős szélhámos a háborúból tér vissza, ahol megtapasztalta a halált, járványt, éhezést. Otthon azzal szembesül, hogy a régi üzletét egy másik banda vette át, akik mindenkit szegénységbe taszítanak. Ezt nem hagyhatja… A sötétebb fantasyk és a bűnügyi regények kedvelői imádni fogják.

Köszönjük a beszélgetést.

Az író és kardforgató: Cameron Johnston